Uitnodiging 

Informatiebijeenkomst dinsdag 11 februari 19.30 uur in het Grietenijhûs Makkinga

Start ontwikkeling starters- en seniorenwoningen 

in Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO)

 

Het is al een tijd geleden dat jongeren en ouderen in gesprek zijn geweest met de gemeente in verband met het tekort aan beschikbare woningen voor jongeren/starters en senioren in Makkinga.

Het is nu zover! De gemeente Ooststellingwerf heeft in het plan Muldersveld 12 koopwoningen voor starters en 3 levensloopbestendige koopwoningen voor senioren gereserveerd om te laten ontwikkelen door de toekomstige eigenaren zelf, als groep;  in Collectief Particulier Opdrachtgeverschap.

Om u informatie te geven over hoe dat in zijn werk gaat, hoe u eventueel mee kunt gaan doen en wanneer e.e.a. van start gaat, nodigen de gemeente, MooiThuis en Dorpsbelang u van harte uit om op deze avond langs te komen. U hoeft zich niet aan te melden.

 

Betaalbaarheid

Om de woningen zo betaalbaar mogelijk te maken, heeft de gemeente de volgende keuzes gemaakt. De gemeente verkoopt de grond tegen zeer gunstige prijzen en heeft de gemeente er voor gekozen om de woningen te laten realiseren op basis van Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO).

CPO

Wat betekent dat precies? De deelnemers van een CPO-project zijn zelf de projectontwikkelaar. Samen richt de deelnemersgroep een vereniging op, kiest een architect, regelt de vergunningen met de gemeente, vraagt subsidies aan, zoekt een geschikte aannemer, volgt zelf het bouwproces en controleert of de oplevering door de aannemer volgens afspraak verloopt. En ja dat klopt, dat vraagt nogal wat kennis en ervaring, want er komt nogal wat bij kijken.

Waarom CPO?

Naast dat je een grote mate van vrijheid hebt in de keuze van zowel het exterieur als de indeling van de woningen, kun je een besparing maken op de bouwkosten tussen 10 en 30%. Dat komt omdat er geen projectontwikkelaar bij betrokken is die winst op het project wil maken. En door de schaalgrootte kun je inkoopvoordelen behalen.

CPO-begeleiding

Mogelijk is het begrip CPO voor de belangstellenden nieuw, maar het is geen nieuw concept. Het bestaat al heel lang en dit type projecten worden dan ook altijd ondersteund door een professionele CPO-begeleider. Niet alleen is het uitvoeren van een CPO-project zonder voldoende kennis en ervaring nauwelijks mogelijk. Gemeentes, provincies, subsidieverleners en hypotheekverstrekkers, stellen als voorwaarde dat CPO-projecten worden begeleidt door een professionele adviseur.

MooiThuis Bouwen voor Saamhorigheid

Om het CPO-project Muldersveld voortvarend uit te voeren, heeft de gemeente er voor gekozen het door MooiThuis  te laten begeleiden. De presentatie van het CPO-project tijdens de informatieve avond op 11 februari zal dan ook worden verzorgd door Pieter Bijker en Ton Tempelman van MooiThuis. Daarnaast is ook Klaas Prins – Projectleider Planvorming – van de gemeente Ooststellingwerf aanwezig en natuurlijk ook Dorpsbelang.

Interessepeiling en vervolg

In dit artikel hebben we in grote lijnen de opzet rond het CPO-project genoemd, uiteraard wordt tijdens de informatieve avond uitgebreidere informatie gegeven en kunnen we samen met de belangstellenden op een interactieve manier alle aspecten bespreken. Tijdens de kavelmarkt in het Biosintrum in Oosterwolde heeft MooiThuis al een interessepeiling gedaan, maar ook na de informatieve avond op 11 februari kunnen belangstellenden zich aanmelden voor dit project via de website van MooiThuis. Enkele weken later volgt dan een nieuwe bijeenkomst voor belangstellenden die hun deelname aan het project willen vastleggen.